Mediation is...
Na een scheiding ben je niet meer verantwoordelijk voor de schulden die je ex-partner na de scheiding maakt. Voor schulden die je ex heeft gemaakt vóór of tijdens het huwelijk is het echter ingewikkelder: die kunnen soms nog wel invloed hebben op jouw financiële situatie. In dit artikel leggen we uit welk vermogen door schuldeisers kan worden gebruikt om schulden terug te betalen, alleen dat van je ex of ook dat van jou. Om het overzichtelijk te houden, behandelen we hier geen hypotheekschulden, want daarvoor gelden andere regels.
Schulden zijn openstaande bedragen die nog betaald moeten worden. Bijvoorbeeld een studieschuld, consumptief krediet, betalingsachterstanden bij webshops etc.
Welke relatievorm hadden jullie?
De regels over wie verantwoordelijk is voor schulden na een scheiding hangen af van de juridische vorm van jullie relatie. We onderscheiden daarbij 3 situaties:
Dit geldt ook voor geregistreerde partnerschappen. Let op: voor samenwoners zijn de gevolgen weer anders, daar gaan we in dit artikel niet op in.
Voor de drie bovengenoemde relatievormen is de aansprakelijkheid van schulden na een scheiding als volgt:
Je merkt het al, wie na de scheiding uiteindelijk verantwoordelijk is voor een schuld is niet makkelijk vast te stellen omdat het van veel factoren afhangt. Bovendien kan het zijn dat je ondanks afspraken die je met jouw ex-partner hebt gemaakt over de onderlinge verdeling van schulden, tóch kunt worden aangesproken door een schuldeiser. Wil je exact weten hoe het in jouw situatie zit en of je (nog steeds) risico loopt op te draaien voor schulden van jouw ex? Neem contact op met ons. Wij helpen je graag.
© Copyright Mediationbureau Apeldoorn
Kamer van Koophandel: 50705806
btw-nummer: NL001379313B25