Relatiegesprekken

...Een kans om (weer) diepgang te krijgen

RELATIECOACHING



Relatiegesprekken; goed met elkaar in gesprek


Getrouwd, geregistreerd partnerschap of samenwonend; je gaat ervan uit dat je altijd bij elkaar zult blijven. Maar soms loopt het niet zo lekker en vraag je je af of je nog wel samen verder wilt. Er bestaan verschillende mogelijkheden om hier wat aan de doen: relatietherapie, relatiecoaching, relatiecounseling, ... Wij praten gewoon over relatiegesprekken. Want daar begint het mee: goede gesprekken. Op een prettige en respectvolle manier bespreken we  onderwerpen en ervaren we wat dat met de ander doet. Van deelnemers horen we vaak  dat ze sinds lange tijd weer écht met elkaar in gesprek zijn. Onze relatiecoaching is gebaseerd op het succesvolle EFT (Emotionally Focused Therapy) in combinatie met het relatieassesment van Prepare/Enrich.  


Het verhaal van twee partners die wilden scheiden en relatiegesprekken hadden (met toestemming gepubliceerd).


"[...] In ons geval begon het als traject om uit elkaar te gaan maar gaandeweg de gesprekken bij de mediator kwam naar voren dat we beiden nog erg veel voor elkaar voelden en elkaar waren kwijtgeraakt in de afgelopen jaren. Het feit dat je gesprekken voert op basis van  vragenlijsten die we beiden in gevuld hebben, hielpen om richting te geven aan het gesprek. De verschillende onderwerpen die ter sprake kwamen (bijvoorbeeld financiën en conflicten), maken dat je met elkaar bespreekt hoe de ander en jijzelf staan tegenover dit onderwerp. Dat leverde soms verrassende gesprekken op, omdat je merkt dat je soms, ook al ben je jaren samen, het er nooit echt diepgaand met elkaar over gehad hebt. Vaak heb je wel van elkaar verondersteld hoe de ander er over dacht, maar nooit echt gevraagd. [...]"


Voorkomen is beter dan genezen


Nog mooier is het natuurlijk dat jullie niet pas een oplossing gaan zoeken wanneer er een probleem ís, maar dat je juist problemen vóór wilt zijn. Ook als je gelukkig bent met elkaar zijn relatiegesprekken een goede investering voor jullie toekomst. Tijdens de relatiegesprekken ontdek je veel mooie dingen van elkaar, maar ook dat conflicten bij een relatie horen en hoe je daar mee om kunt gaan. Door met elkaar in gesprek te blijven kun je toch dicht bij elkaar blijven, ook als het even wat minder gaat. Je krijgt veel handvatten waar jullie relatie van kan profiteren. 


Pre-marital gesprekken


En zelfs als je nog niet getrouwd bent of samenwoont, kunnen onze pre-marital gesprekken erg behulpzaam zijn. Juist dan! In onze scheidingspraktijk komen we regelmatig partners tegen met huwelijksvoorwaarden of een samenlevingscontract. En in een groot aantal gevallen hebben ze géén idee waar ze precies voor getekend hebben. Dat leidt vaak tot flinke teleurstellingen en kan voor één van beiden erg zuur uitpakken. Eén op de drie stellen gaat vroeger of later uit elkaar en dan zijn die huwelijksvoorwaarden wél relevant. Niet trouwen dan maar? Ook dat heeft zijn voor- en nadelen. Laat je daarom goed voorlichten over de keuzes die je kunt maken.   


Vanuit de scheidingspraktijk weten wij wat er vaak misgaat en wat je juist aan het begin van een relatie goed met elkaar zou moeten afspreken. Met onze ervaring kunnen wij je vooraf goed informeren. Ook al is het weinig romantisch, het is véél waard! Het zorgt voor duidelijkheid en voorkomt problemen als de relatie onverwacht toch eindigt. Afspraken stellen we op in gewone-mensen-taal zodat het voor iedereen begrijpelijk is. Ga je samenwonen of trouwen, dan kun je dit aan de notaris voorleggen die er dan een juridisch stuk van maakt.


Mediator voor relatietherapie en relatie choaching

RELATIEASSESSMENT


Voor de gesprekken gebruiken wij het relatieassessment van Prepare/Enrich, een laagdrempelige en prettige methode. Het is géén relatietherapie maar een  manier om belangrijke aspecten van jullie relatie bespreekbaar te maken. Mediationbureau Apeldoorn is  gecertificeerd door Prepare/Enrich om deze gesprekken te begeleiden.


In ca. 4 gesprekken gaan we in op onder andere:


  • jullie sterke kanten in de relatie en de punten waar jullie nog aan kunnen werken;
  • karaktereigenschappen van beide partners en hoe die een rol spelen in jullie relatie;
  • vaardigheden op gebied van o.a. communicatie en omgaan met conflicten;
  • belangrijke aspecten in een relatie zoals verwachtingen, rolpatronen,  vrienden, financiën, etc.;
  • invloed van het gezin van herkomst  op jullie relatie;
  • eventueel (toekomstig) ouderschap en kinderen.


KOSTEN


  • Online vragenlijst: € 20,- (eenmalig)
  • Relatiegesprekken: € 211,75 per uur (incl. btw) 

"Het is de keuze van mensen zélf of ze nog in hun relatie willen investeren of uit elkaar willen gaan. Wij zullen ze daar niet in beïnvloeden. "Maar soms twijfelen mensen nog en helpen we ze om samen te onderzoeken of er nog muziek in de relatie zit. Het assessment van Prepare/Enrich is daar een uitstekend hulpmiddel bij. Met behulp van grafieken is in één oogopslag zichtbaar wat de sterke punten van de relatie zijn en waar nog aan gewerkt kan worden. Het assessment en de gespreksleider maken een goed gesprek met elkaar mogelijk.

In een aantal gevallen komen mensen door het assessment weer dichter bij elkaar. Maar soms is het assessment ook een bevestiging van de keuze om uit elkaar te gaan omdat de verschillen te  groot zijn."

 

Roel Pieterse, gecertificeerd Prepare/Enrich-faciltator en EFM-mediator