Relatiegesprek

Mediation is...

Een kans om (weer) diepgang te krijgen

RELATIEGESPREKGeen relatietherapie, wél goed met elkaar in gesprek


Getrouwd, geregistreerd partnerschap of samenwonend; je gaat ervan uit dat je altijd bij elkaar zult blijven. Maar soms loopt het niet zo lekker en vraag je je af of je nog wel samen verder wilt. Er bestaan verschillende mogelijkheden om hier wat aan de doen: relatietherapie, relatiecoaching, relatiecounseling, ... Wij praten gewoon over relatiegesprekken want daar begint het mee: goede gesprekken. Want daar is vaak zo'n behoefte aan, meer dan aan oplossingen. Op een prettige manier brengen we onderwerpen ter sprake en ontdekken partners nieuwe zaken van elkaar. Van deelnemers horen we vaak  dat ze, sinds lange tijd, weer écht met elkaar in gesprek zijn. We doen dat aan de hand van een beproefde gespreksmethode die wereldwijd al door meer dan vier miljoen stellen is gedaan. 


Het verhaal van twee partners die wilden scheiden en relatiegesprekken hadden (met toestemming gepubliceerd).


"[...] In ons geval begon het als traject om uit elkaar te gaan maar gaandeweg de gesprekken bij de mediator kwam naar voren dat we beiden nog erg veel voor elkaar voelden en elkaar waren kwijtgeraakt in de afgelopen jaren. Het feit dat je gesprekken voert op basis van  vragenlijsten die we beiden in gevuld hebben, hielpen om richting te geven aan het gesprek. De verschillende onderwerpen die ter sprake kwamen (bijvoorbeeld financiën en conflicten), maken dat je met elkaar bespreekt hoe de ander en jijzelf staan tegenover dit onderwerp. Dat leverde soms verrassende gesprekken op, omdat je merkt dat je soms, ook al ben je jaren samen, het er nooit echt diepgaand met elkaar over gehad hebt. Vaak heb je wel van elkaar verondersteld hoe de ander er over dacht, maar nooit echt gevraagd. [...]"


Voorkomen is beter dan genezen


Nog mooier is het natuurlijk dat jullie niet pas een oplossing gaan zoeken wanneer er een probleem ís, maar dat je juist problemen vóór wilt zijn. Tijdens de relatiegesprekken ontdek je dat conflicten bij een relatie horen, normaal zijn, en hoe je daar mee om kunt gaan. Ook mindere periodes horen bij een relatie. Door met elkaar in gesprek te blijven kun je toch dicht bij elkaar blijven. En krijg je nog veel meer handvatten waar jullie relatie van kan profiteren. 


Pre-marital


Maar ook als je nog niet getrouwd bent, kunnen onze pre-marital gesprekken erg behulpzaam zijn en voorkomen ze eventuele latere valkuilen. In onze scheidingspraktijk komen we heel vaak de de situatie tegen dat partners huwelijksvoorwaarden hebben, maar geen idee hebben wat er nu precies staat. Dat kan soms heel zuur uitpakken als de relatie ten einde is. Hetzelfde geldt voor samenlevingscontracten. Eén op de drie stellen gaat vroeger of later uit elkaar en dan zijn de huwelijksvoorwaarden erg relevant. Niet trouwen dan maar? Ook dat heeft zijn voor- en nadelen. De rechtsverhoudingen tussen samenwonende partners is heel anders dan bij gehuwden.

 

Vanuit de scheidingspraktijk weten wij wat er vaak misgaat en wat je juist aan het begin van een relatie goed moet regelen. Met onze ervaring kunnen wij je vooraf goed informeren, ook al is dat weinig romantisch. Het zorgt voor duidelijkheid en voorkomt problemen als de relatie onverhoopt toch eindigt. 


Mediator voor relatietherapie en relatie choaching

RELATIEASSESSMENT


Voor de gesprekken gebruiken wij het relatieassessment van Prepare/Enrich, een laagdrempelige en prettige methode. Het is géén relatietherapie maar een  manier om belangrijke aspecten van jullie relatie bespreekbaar te maken. Mediationbureau Apeldoorn is  gecertificeerd door Prepare/Enrich om deze gesprekken te begeleiden.


In ca. 4 gesprekken gaan we in op onder andere:


  • jullie sterke kanten in de relatie en de punten waar jullie nog aan kunnen werken;
  • karaktereigenschappen van beide partners en hoe die een rol spelen in jullie relatie;
  • vaardigheden op gebied van o.a. communicatie en omgaan met conflicten;
  • belangrijke aspecten in een relatie zoals verwachtingen, rolpatronen,  vrienden, financiën, etc.;
  • invloed van het gezin van herkomst  op jullie relatie;
  • eventueel (toekomstig) ouderschap en kinderen.


KOSTEN


 € 75,- per uur en eenmalig € 25,- voor de online vragenlijst.